Friday, 27 December 2013

Teknik Membuat "Meringue"

1. Putih telur yang dipukul tidak naik

Di dalam kebanyakan website yang saya baca, pasti ada tips untuk menjadikan putih telur meringue menjadi. Antara tips yang boleh saya kongsikan dari pengalaman saya sendiri adalah dengan:
  • Keringkan telur yang sudah dibasuh
  • Keringkan mangkuk mixer dan bilah pemukul, tidak basah langsung
  • Memastikan tidak sedikit pun kuning telur tercampur dengan putih telur apabila telur dipecahkan 
  • Memastikan putih telur berbuih kembang hingga menjadi "soft peak" bila hanya putih telur dipukul
  • "Soft peak" adalah putih telur yang telah kembang itu tidak jatuh apabila mangkuk mixer diterbalikkan
  • Jangan kerap membalik-balikkan putih telur yang sudah kembang
  • Menggunakan gula castor, supaya cepat sikit masa memukulnya. Ada website yang menceritakan mereka menggunakan gula icing, tapi saya sendiri belum pernah mencuba
  • Apabila memasukkan gula, jangan masukkan secawan terus tetapi masukkan gula sudu demi sudu supaya gula tersebut bergaul rata dengan putih telur
  • Pukul putih telur dan gula castor sehingga menjadi "stiff peak"
  • "Stiff peak" adalah putih telur yang sudah bergaul sekata dengan gula castor


No comments:

Post a Comment